МАНАСТИРОТ ВО КАЛИШТА – РАЈ ЗА ОЧИТЕ И МИР ЗА ДУШАТА

Манастир Св.Богородица(Калишта)-Струга

Поаѓање во 06:00 часот  пред агенција Јоцо Турс.

Попатна пауза. Пристигнување предпладне и посета на Манастирот Св.Богородица -Калишта (познато и како Калиште, а локално и како Калишча) — село во областа Дримкол, во Општина Струга, во околината на градот Струга, сместено на брегот на Охридското Езеро. Потекнува од XIV век.

Оваа црква е основата на самиот манастирски комплекс. Црквата се наоѓа во карпа и во неа се наоѓаат три монашки ќелии – 2 на првиот кат и една на вториот кат. Во близина на црквата има две исцелителни води посветени на Свети Петар и на Свети Ананија.

Во самиот манастир се наоѓа и црна икона од Богородица која има огроман моќ, или уште е и позната како Црна Богородица. Слоборно време во манастирот 2 часа.И тргнување  за Струга и прошетка низ Струга. Поаѓање за Куманово во попладневни часови.

ЦЕНА-900 денари

Во цената е вклучено :

  • Превоз со високо туристички автобуси
  • Лиценциран пратител на група
  • Организација и водство
Share This